niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto z malinami i bezą



SKŁADNIKI;
5 jaj
200 g cukru
225 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
5 łyżek kremówki 36%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g malin
50 g bez
175 g masła

1. Masło rozpuszczamy  po czym do  rozpuszczonego masło dodajemy kremówkę oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Mąkę mieszamy za zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

3, Jajka ubijamy z cukrem aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie wlewamy ostygnięte rozpuszczone masło. (ubijamy)

4. Dodajemy wymieszaną mąkę i ponownie ubijamy aż składniki się połączą. wsypujemy połowę maliny i delikatnie mieszamy łyżką.

5. Wlewamy ciasto do formy (moja forma miała 25 x 36 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu posypujemy resztkami malin i wierzch posypujemy pokruszoną bezą.

6. Ciasto wstawiamy do piekarnika pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni.


domowywypiek.cba.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz