czwartek, 16 października 2014

Sernik na zimno












SKŁADNIKI;

    • 3 serki owocowe lub waniliowe 
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 200 ml śmietanki 30 %
    •  biszkopty okrągłe(1 paczka)
    • 2 łyżki żelatyny
    •  0,5 kg truskawek
    •  galaretka truskawkowa 1 opakowanie


  • 1. Do miseczki wsypuję żelatynę, zalewam gorącą wodą ale nie wrzącą, dokładnie mieszam i odstawiam ją do ostygnięcia.

    2. Zimną kremówkę miksuję i pod koniec dodaję cukru pudru.


    3. Ubitą śmietanę przekładam do miski z serkami. Wlewam żelatynę i delikatnie łączę składniki.


    4. Na dnie tortownicy układam biszkopty. Przekładam masą, równomiernie ją rozprowadzam i wkładam tortownice do lodówki aby masa stężała.

    5 Do 300 ml gorącej wody wsypuję galaretkę, rozpuszczam ją i odstawiam aby wystygła.


    6. Na zastygniętej masie serowej układam połówki truskawek, wlewam łyżkę ostudzonej galaretki i wstawiam do lodówki by galaretka zastygła. (można też wlać od razu całą, lekko stężałą galaretkę)


    7. Gdy pierwsza warstwa galaretki z truskawkami zastygnie to wlewam resztę i wstawiam sernik na zimno do lodówki aby całkowicie stężał.

    ps. moja tortownica miała 20 cm średnicy

          •  Jak wam się podoba przepis ?


    1 komentarz: