SKŁADNIKI;
1. Do miseczki wsypuję żelatynę, zalewam gorącą wodą ale nie wrzącą, dokładnie mieszam i odstawiam ją do ostygnięcia.
2. Zimną kremówkę miksuję i pod koniec dodaję cukru pudru.
3. Ubitą śmietanę przekładam do miski z serkami. Wlewam żelatynę i delikatnie łączę składniki.
4. Na dnie tortownicy układam biszkopty. Przekładam masą, równomiernie ją rozprowadzam i wkładam tortownice do lodówki aby masa stężała.
5 Do 300 ml gorącej wody wsypuję galaretkę, rozpuszczam ją i odstawiam aby wystygła.
6. Na zastygniętej masie serowej układam połówki truskawek, wlewam łyżkę ostudzonej galaretki i wstawiam do lodówki by galaretka zastygła. (można też wlać od razu całą, lekko stężałą galaretkę)
7. Gdy pierwsza warstwa galaretki z truskawkami zastygnie to wlewam resztę i wstawiam sernik na zimno do lodówki aby całkowicie stężał.
ps. moja tortownica miała 20 cm średnicy
1. Do miseczki wsypuję żelatynę, zalewam gorącą wodą ale nie wrzącą, dokładnie mieszam i odstawiam ją do ostygnięcia.
2. Zimną kremówkę miksuję i pod koniec dodaję cukru pudru.
3. Ubitą śmietanę przekładam do miski z serkami. Wlewam żelatynę i delikatnie łączę składniki.
4. Na dnie tortownicy układam biszkopty. Przekładam masą, równomiernie ją rozprowadzam i wkładam tortownice do lodówki aby masa stężała.
6. Na zastygniętej masie serowej układam połówki truskawek, wlewam łyżkę ostudzonej galaretki i wstawiam do lodówki by galaretka zastygła. (można też wlać od razu całą, lekko stężałą galaretkę)
7. Gdy pierwsza warstwa galaretki z truskawkami zastygnie to wlewam resztę i wstawiam sernik na zimno do lodówki aby całkowicie stężał.
ps. moja tortownica miała 20 cm średnicy
Jak wam się podoba przepis ?
Kiedyś robiłam takie ciasto i było pycha.
OdpowiedzUsuń