czwartek, 9 października 2014

Marynowane Grzyby



SKŁADNIKI: 2 kg grzybów szk. octu 1,5 szk. wody szk. wody z gotowania grzybów łyżeczki soli łyżeczki cukru Do każdego słoika: 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3...4 ziarenka pieprzu łyżeczki gorczycy.



1. Obrane grzyby myję w osolonej wodzie.

2. Umyte grzyby wkładam do garnka, wlewam wodę, dodaję sól i obgotowuję je przez kilkanaście minut.

3. Pod koniec obgotowywania grzybów szykuję zalewę: do garnka wlewam ocet, dodaję wodę, wodę z gotowania grzybów, cukier i sól.

4. Do słoików wrzucam ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Można też dodać plasterek lub dwa cebuli.

5. Teraz do słoików wkładam grzyby, od góry zostawiam trochę wolnego miejsca i wlewam gorącą zalewę.



6. Słoiki zakręcam i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania, a po wyciągnięciu stawiam do góry dnem, odwracam dopiero jak całkowicie wystygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz