Marynowane Grzyby
SKŁADNIKI: 2 kg grzybów szk. octu 1,5 szk. wody szk. wody z gotowania grzybów łyżeczki soli łyżeczki cukru Do każdego słoika: 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3...4 ziarenka pieprzu łyżeczki gorczycy.
1. Obrane grzyby myję w osolonej wodzie.
2. Umyte grzyby wkładam do garnka, wlewam wodę, dodaję sól i obgotowuję je przez kilkanaście minut.
3. Pod koniec obgotowywania grzybów szykuję zalewę: do garnka wlewam ocet, dodaję wodę, wodę z gotowania grzybów, cukier i sól.
4. Do słoików wrzucam ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Można też dodać plasterek lub dwa cebuli.
5. Teraz do słoików wkładam grzyby, od góry zostawiam trochę wolnego miejsca i wlewam gorącą zalewę.
6. Słoiki zakręcam i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania, a po wyciągnięciu stawiam do góry dnem, odwracam dopiero jak całkowicie wystygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz