czwartek, 9 października 2014

Papryka Konserwowa



SKŁADNIKI: 4 kg papryki ( u mnie czerwona i żółta) Zalewa : 5 szk. wody 1 szk. octu szk. cukru 2 łyżki soli Do słoika: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy 1 liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty





1. Z umytej papryki wyjmuję gniazdo nasienne.

2. Paprykę kroję na mniejsze kawałki.

3. Przygotowuję zalewę: do garnka wsypuję sól, cukier i wlewam wodę. Kiedy sól i cukier się rozpuszczą dodaję ocet.

4. Do słoików wkładam liście laurowe, pieprz, ząbki czosnku, gorczycę i ziele angielskie. Następnie ciasno układam paprykę.

5. Kiedy słoiki są już wypełnione papryką wlewam gorącą zalewę.

6. Paprykę pasteryzujemy ok 10 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz