SKŁADNIKI;
1,25 kg moreli
300 g cukru
sok z połowy cytryny
1/3 szklanki wody
szczypta cynamonu
Żima tusz tusz a morele są tanie wiec polecam dżemik na zimę.
Przygotowanie;
1.Morele umyć, obrać ze skórki i przekroić na połówki.
2.Morele wrzucamy do garnka, wsypać cukier. Zalać wodą i sokiem z cytryny (cytryna ułatwia krzepniecie dżemu ).
3.Gotować na małym ogniu ( ja gotowałam około pół godziny ), od czasu do czasu mieszamy aż uzyskamy dżemową konsystencje. Na koniec dosypać szczyptę cynamonu.
4.Dżem przelać do słoików, zakręcić wieko i odwrócić dnem.
domowywypiek.cba.pl
a można jeszcze gdzieś zakupić morele? kurcze dawno ich nie widziałam w sklepach, chętnie bym zrobiła
OdpowiedzUsuńWitam
UsuńJa morele kupiłam w Carrefourze.