czwartek, 30 października 2014

Dżem morelowy



SKŁADNIKI;

1,25 kg moreli
300 g cukru
sok z połowy cytryny
1/3 szklanki wody
szczypta cynamonu

Żima tusz tusz a morele są tanie wiec polecam dżemik na zimę.

Przygotowanie;

1.Morele umyć, obrać ze skórki i przekroić na połówki.

2.Morele wrzucamy do garnka, wsypać cukier. Zalać wodą i sokiem z cytryny (cytryna ułatwia krzepniecie dżemu ).

3.Gotować na małym ogniu ( ja gotowałam około pół godziny ), od czasu do czasu mieszamy aż uzyskamy dżemową konsystencje. Na koniec dosypać szczyptę cynamonu.

4.Dżem przelać do słoików, zakręcić wieko i odwrócić dnem.

domowywypiek.cba.pl

2 komentarze:

  1. a można jeszcze gdzieś zakupić morele? kurcze dawno ich nie widziałam w sklepach, chętnie bym zrobiła

    OdpowiedzUsuń