SKŁADNIKI;
- 3 tabliczki ciemnej czekolady
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 5 jajek
- pół szklanki mielonych migdałów lub orzechów
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 .Czekoladę z masłem i cukrem roztopić w kąpieli wodnej- mieszając, tak by powstała jednolita masa. Białka ubić na sztywno.
- 2 .Część masy czekoladowej odstawić na polewę.Resztę połączyć najpierw z żółtkami, mąką, migdałami, wanilią, proszkiem i solą, a potem z ubitymi białkami (mieszając delikatnie, by nie opadły). Wlać do wysmarowanej formy. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
- 3 .Po ostygnięciu ciasta lekko podgrzać pozostałą masę czekoladową i posmarować nią ciasto.
- Smacznego :)
- Zapraszam na:
- http://domowywypiek.cba.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz