czwartek, 9 października 2014

Ciasto czekoladowe


SKŁADNIKI;

  • 3 tabliczki ciemnej czekolady
  • pół kostki masła 
  • pół szklanki cukru
  • 5 jajek
  • pół szklanki mielonych migdałów lub orzechów
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
    • 1 .Czekoladę  z masłem i cukrem roztopić w kąpieli wodnej- mieszając, tak by powstała jednolita masa. Białka ubić na sztywno.
    •  2 .Część masy czekoladowej odstawić na  polewę.Resztę połączyć najpierw z żółtkami, mąką, migdałami, wanilią, proszkiem i solą, a potem z ubitymi białkami (mieszając delikatnie, by nie opadły). Wlać do wysmarowanej formy. Piec 20 minut w temperaturze 180°C.
    • 3 .Po ostygnięciu ciasta lekko podgrzać pozostałą masę czekoladową i posmarować nią ciasto. 
    • Smacznego :)
  • Zapraszam na:
    • http://domowywypiek.cba.pl


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz