piątek, 24 października 2014

Karpatka



SKŁADNIKI:
5 jajek
1 szklanka mąki pszenna
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12,5 deka margaryny

KREM:

1 szklanka cukru
1/2 litra mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej 
25 dag margaryny
2 łyżki spirytusu :)
cukier pudru

1. Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować.

2. Do gotującej się masy dodajemy mąkę,  chwile pogotować na małym ogniu mieszając, aż masa się połączy. Całość  ostudzić 

3. Następnie dodać jajka proszek do pieczenia  wymieszać np. mikserem. Gotową masę dzielimy na dwie części i pieczemy osobno dwa placki.

4. Smarujemy formę o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok.40 minut. Aż ciasto uzyska złoty kolor i powstaną wybrzuszenie tzw. Karpaty:). Potem uchylamy drzwiczki piekarnika i przez chwilę pozostawiamy jeszcze ciasto w piekarniku.

MASA;

1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka i wstawiamy na ogień. Do pozostałej części mleka wsypujemy mąki i cukier i mieszamy do połączenia składników. Tak powstałą mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszając zagotowujemy budyń. Gdy masa będzie dosyć gęsta zdejmujemy z ognia i studzimy. Budyń możemy przykryć folią aluminiową, wtedy podczas studzenia nie powstanie zgrubiony kożuch.
W misce ucieramy margarynę na puch i dodajemy porcjami wystudzony budyń. Można dodawać po jednej kopiastej łyżce. Pod koniec ucierania masy dodajemy spirytus.
Na pierwszy blat wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem.Lekko przyciskamy.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.


Przepis jest bardzo prosty i smaczny :)
Smacznego....





1 komentarz: