niedziela, 19 października 2014

MOJE LECZO



SKŁADNIKI;

4 średnie cukinie
2 duże marchewki
1 mały por
3 średnie papryki-kolorowe
2 małe cebule lub 1 duża
0,5 kg kiełbasy cienkiej
olej (2 łyżki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl. Wody
przyprawy:sól, pieprz, Vegeta (według uznania)


1. Cukinię obieramy, opłukujemy i kroimy w plastry. Z każdego plastra wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Następnie cukinię wrzucamy do garnka podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu.



2. W czasie gdy dusi się cukinia zabieramy się za kiełbasę i resztę warzyw. 
Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy kiełbasę i podsmarzamy przez chwilkę.



3. Gdy cukinia będzie już na wpół miękka to wyłączamy ogień i wrzucamy do niej podsmażoną kiełbasę. Garnek na chwilę odstawiamy.

4. Warzywa obieramy , paprykę oczyszczamy też w środku. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Resztę warzyw kroimy w paski.

5. Na patelni na której został tłuszcz z kiełbasy dusimy przygotowane warzywa podlewając je odrobina wody.



6. W połowie duszenia warzyw można dodać di nich szczyptę Vegety. A gdy już warzywa będą miękkie to wrzucamy je do garnka z cukinią i kiełbasą.

7. Połączone składniki w jednym garnku mieszamy i dusimy ok 15 min.



8. Następnie dodaję koncentrat, doprawiam do smaku i mieszam. Wszystko razem duszę jeszcze ok. 10 min.




Życzę smacznego :)

Zapraszam na ;



1 komentarz: