SKŁADNIKI;
4 średnie cukinie2 duże marchewki1 mały por3 średnie papryki-kolorowe
2 małe cebule lub 1 duża
0,5 kg kiełbasy cienkiej
olej (2 łyżki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl. Wody
przyprawy:sól, pieprz, Vegeta (według uznania)
1. Cukinię obieramy, opłukujemy i kroimy w plastry. Z każdego plastra wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Następnie cukinię wrzucamy do garnka podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu.
2. W czasie gdy dusi się cukinia zabieramy się za kiełbasę i resztę warzyw.
Kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy kiełbasę i podsmarzamy przez chwilkę.
3. Gdy cukinia będzie już na wpół miękka to wyłączamy ogień i wrzucamy do niej podsmażoną kiełbasę. Garnek na chwilę odstawiamy.
4. Warzywa obieramy , paprykę oczyszczamy też w środku. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Resztę warzyw kroimy w paski.
5. Na patelni na której został tłuszcz z kiełbasy dusimy przygotowane warzywa podlewając je odrobina wody.
6. W połowie duszenia warzyw można dodać di nich szczyptę Vegety. A gdy już warzywa będą miękkie to wrzucamy je do garnka z cukinią i kiełbasą.
7. Połączone składniki w jednym garnku mieszamy i dusimy ok 15 min.
8. Następnie dodaję koncentrat, doprawiam do smaku i mieszam. Wszystko razem duszę jeszcze ok. 10 min.
Życzę smacznego :)
Zapraszam na ;
mniam mm :)
OdpowiedzUsuń