SKŁADNIKI;
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanka wody
1 łyżka aromatu rumowego
2-3 łyżki kakao
2-3 łyżki maki pszennej(dodawana na koniec do połowy ciasta)
1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysty krem.
2. Do ubitych jajek z cukrem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na powolnych obrotach.
3. Następnie dodajemy aromat i powoli wlewamy powoli olej, cały czas miksując. Na koniec dolewamy wodę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
4. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy 2-3 łyżki mąki i mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao i też mieszamy.
5. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem (można też dodatkowo posypać bułką tartą) nakładamy na przemian 3 łyżki ciemnego ciasta i 3 łyżki jasnego ciasta. Oczywiście kolejność koloru nakładanych ciast może być dowolna. Czynności te powtarzamy aż do wyczerpania obu ciast. Nakładanie ciast powinno odbywać się sprawnie i szybko. Wtedy otrzymamy pożądany efekt zebry.
6. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C . Po wyciągnięciu sprawdzamy cisto patyczkiem czy na pewno jest dopieczone.
Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. , ale można też zrobić w keksówce.
Zapraszam na ;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz